Leksikon

Lana Pavkov

Iz pozorišta u film, iz filma u performans, Lana Pavkov kad ne režira, bavi se baštovanstvom. Kroz apsurd pokušava da razume svet u kom živi, jer apsurd je najpribližniji njenom senzibilitetu. Ne beži od ličnih motiva. Sa suncem u škorpiji, nerado izražava emocije. Nekad joj se desi da u toku dana zaboravi da jede.

by Arsenije Savi─çÔÇó15.09.2020ÔÇó2 min read

┼áta ti najtez╠îe pada u profesionalnom ┼żivotu ?

To što mi profesija još dugo neće biti glavni izvor finansiranja, ali radim na tome.

Kako izgleda rad na scenariju i ina─Źe kreativni proces jednog re┼żisera ?

Fazu pisanja scenarija poc╠îinjem od faze produkcije, s╠îto je malo naopako. Zamis╠îljam kako stvari izgledaju, prvo imam vizualne, likovne asocijacije. C╠îesto od njih polazim. Kada osec╠üam da sam dobro postavila prvu verziju s╠îaljem prijateljima. Oslus╠îkujem njihove reakcije, proveravam neke svoje odluke. C╠îesto imam previs╠îe ideja u poc╠îetku, koje onda c╠îistim. Kada sam u prilici, volim da proverim neke ideje iz scenarija, da ih isprobam. Za scenu slime-a u spotu ÔÇ×MariaÔÇť kupila sam barbiku, uzela parc╠îe stakla, glukozni s╠îec╠üer i boje za kolac╠îe, i isprobala celu scenu pre samog snimanja. Zabavno je, a tako─Ĺe dajem sebi prostora da pre snimanja dodatno razvijem scenu koju sam zamislila.

Da li si nekad razmišljala da glumiš glavnu ulogu u svom filmu?

Nekad mislim da bih bila fantastična u tome, a nekad da je potpuna budalaština što sam ikad pomislila da bih to mogla. Puno prijatelja navija za to da glumim sa njima, zabavno im je. Na akademiji sam uskakala kao alternacija tu i tamo, u pozorištu PROMENA (Novi Sad), osećam manje odgovornosti kad je gluma u pitanju, pa mi je samim tim još zabavnije da glumim

Kako prokastiniraš?

Obožavam da igram video igre. Nekad se zabuljim u zid razmišljajući toliko dugo da to postane gubljenje vremena.

Koja je razlika izme─Ĺu re┼żije na spotu vs na filmu ?

U kreativnom smislu, moj pristup je vrlo slic╠îan. Na spotu je vis╠îe ÔÇ×dozvoljenoÔÇť igranje sa asocijacijama, bez nuz╠înosti da se racionalno opravdaju. Trudim se da dobro iskoristim taj prostor.

Koji spot ili film si poželela da si ti uradila?

Spot: Rosalia ÔÇô De aqui no sales, 2019, dir: Diana Kunst, baziran je na asocijacijama koje su autentic╠îne, trenutno to vidim kao vrhunac stvaralas╠îtva. Sevdaliza ÔÇô Human, 2016, dir: Emmanuel Adjei, impresivan, zac╠îudan, jednostavan.

Film: 2001: A Space Odyssey, 1968, dir: Stanley Kubirck zato što je taj film jako impresionirao nekog u koga sam se zaljubila. A gledajući ga tim očima, impresionirao je i mene. Tinejdžerski poprilično.

Lana Pavkov

@lankkkka

Lana Pavkov diplomirala je multimedijalnu re┼żiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu sa predstavom ÔÇťDraga Jelena SergejevnaÔÇŁ. Master studije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, odsek filmska i TV re┼żija, zavr┼íila je kratkometra┼żnim igranim filmom ÔÇ×┼áafarikova 19ÔÇť. U perspektivi vidi sebe u pozori┼ítu jednako koliko i na filmu. Trenutno pi┼íe scenario za novi film, dok uporedo radi na muzi─Źkim spotovima.