oktobar 27, 2017

Život umetnika danas

 • Aleksandar Sedlar,

 • Darko Dragičević,

 • Osman Koc

Kako izgleda život i radni dan umetnika 21. veka? Kako stvaraju, na koje sve načine zarađuju ali i kako im izgleda studio u digitalnom dobu? U formi panel diskusije, kroz perspektive tri kreativca lociranih na različitim meridijanima – Osman je iz Istanbula ali živi u San Francisku, Darko je Srbin ali živi u Berlinu a Aleksandar je iz Beograda ali se školovao i živeo u Los Anđelesu – saznaćemo nešto više o egzistenciji umetnika danas.

 • Aleksandar Sedlar

  Aleksandar Sedlar Bogoev (1982) diplomirao je kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti kao student generacije, u klasi prof. Vlastimira Trajkovića u Beogradu 2006. Iste godine dobio je Hristićevu nagradu za najbolji diplomski rad. Upisao je doktorske studije na Univerzitetu umetnosti, a takođe je i apsolvent na odseku za dirigovanje u klasi prof. Bojana Suđića. Radio je kao asistent na Katedri za kompoziciju i orkestraciju FMU u Beogradu u periodu od 2006. do 2008. U maju 2013. završio je dvogodišnje master studije iz kompozicije na renomiranom univerzitetu University of Southern California (USC) u klasi prof. Donalda Kroketa. Najznačajniji naslovi njegovog opusa su: Spring in Japan 2011, Idi vidi dedu! (2010), Flower in the desert (2009), Elegy for Orchestra (2006), Macbeth – Violin concerto (2005). Sedlar je takođe jedan od najistaknutijih pop muzičara u Srbiji.

 • Darko Dragičević

  Darko Dragičević (1979) rođen je u Beogradu (RS) i živi u Berlinu (DE). Radi na međunarodnom nivou kao vizuelni umetnik, filmski i performans reditelj. Masterirao je vizuelnu komunikaciju na međunarodnom fakultetu umetnosti i nauke u Milanu, a takođe poseduje i diplomu iz oblasti filma Njujorške filmske akademije. Dragičević istražuje interdisciplinarne projekte i saradnju među medijima u okviru oblasti vizuelnih umetnosti, filma i performansa.Njegovi radovi su predstavljeni na raznim samostalnim i grupnim izložbama kao što su David Zwirner galerija u Nju Jorku, The Armory Show New York and Otto Zoo galerija u Milanu.

 • Osman Koc

  Osman Koc je kreativni tehnolog /umetnik, koji koristi tehnologiju kao medijum kroz koji se izražava. Vođeni radoznalošću, njegovi radovi dodiruju mnoge oblasti kao što su kibernetika, veštačka inteligencija, biosenzori, kinetičke skulpture, reaktivno osvetljenje, audiovizuelne predstave i igre sa alternativnim fizičkim kontrolerima. Godine 2014. je osnovao Iskele47, multidisciplinarni dizajnerski centar / makerspace u Istanbulu, gde je eksperimentisao, istraživao, predavao, sarađivao, stvarao i igrao. Od 2017. nastavlja svoje aktivnosti u San Francisku, Kalifornija. Takođe je član trija vizuelnog performansa NOS Visuals i saradničke mreže Epitome.