Leksikon

Vladislav Andrejević

Ako nije u vodi, voli da bude sam sa svojim kompjuterom ili na bajsu/skejtu u tri ujutru kada nema nikoga u gradu. Studirao kameru na FDU. Pored snimanja, mnogo voli da montira i režira. Završio je i keramiku kojoj se povremeno vraća, ne toliko na glinu, više na skulpturu.

by Tamara Tasić28.07.20202 min read

Šta najviše ceniš kod ljudi?

Entuzijazam i humor.

Koja tematika se najviše prožima kroz tvoje radove?

Odrastao sam u Lisabonu i leto mi je mnogo bliže. Samim tim su mi leti radovi mnogo veseliji i avanturistički nastrojeni. Zimu vezujem za Beograd koji je sam po sebi siv i razrušen pa odatle nesvesno izlaze mračni i opičeni radovi. Ono što vezuje ove dve estetike su ljudi. Volim da snimam i fotografišem ljude u autentičnim prostorima koji imaju neku teksturu.

Kako doživljavaš multidisciplinarnost u svojim radovima?

Ne volim da se ograničavam jednim medijem. Imam ideje koje zahtevaju korišćenje različitih tehnika. Multidisciplinarnost mi je pružila mnogo zanimljiviji i drugačiji krajnji proizvod koji nikada ne bih mogao ni da zamislim da sam ostao vezan za jedno “zanimanje”.

Omiljena psihička osobina koju posedujem je...

Strpljiv i istrajan.

Šta ti najviše prija da radiš u poslednje vreme? Any hobbies?

U poslednje vreme mi najviše prija da izvlačim “zdrave” detalje iz fotki koje mi se nisu dopale, i da od tih detalja napravim rad za sebe. Hobi? Ronjenje na dah, može malo i boca ali nije to to.

Koliko eksperiment igra ulogu u tvom procesu stvaranja?

Zavisi od rada, nekada je eksperiment krucijalna stvar a nekada mu tu nije mesto.

Vladislav Andrejević

@dislavvvv

Vladislav Andrejević je vizuelni umetnik, rođen je 1996. u Beogradu. Njegovi radovi su veseli i avanturistički nastrojeni pod uslovom da nastaju tokom leta koje vezuje za svoju ranu mladost provedenu na ulicama Alfame u Lisabonu. Zima ga podseća na Beograd, pa su samim tim i njegovi radovi koji tada nastaju mračiniji. Povezujuća komponenta ove dve estetike su ljudi koje voli da fotografiše u autentičnim prostorima sa teksturom. Nakon što završava keramiku u srednjoj umetničkoj školi “Tehnoart”, upisuje i završava kameru na FDU. Prvu samostalnu izložbu “Tragovi Velikog Rata” imao je 2018. godine u Kvaki 22 (Beograd) i u KC Labu (Novi Sad).