Leksikon

Sofija Pašalić

Sofija kroz digitalnu ilustraciju istra┼żuje subkulturne pojave u svom okruzenju. Inspiraciju za svoje ilustracije nalazi u literaturi koju c╠îita ili u doga─Ĺajima kojih je deo. Lepa re─Ź je stvar koja je momentalno orasplo┼żi. Iznova odla┼że da se ofarba u plavo.

by Arsenije Savi─çÔÇó24.11.2020ÔÇó2 min read

Koja ti je trenutno najveća barijera u profesionalnom životu?

Ne bih znala reći, mislim da ih nemam. Trudim se da ispunim sve svoje profesionalne želje i da se oprobam u radu na mnogim poljima.

Da li trenutno uspevaš da živiš samo od svog kreativnog rada?

Sve čime se bavim, bilo taj rad kreativan ili manje kreativan, donosi mi kapital koji je značajniji od novčanog, a za ostalo se uvek mogu snaći.

Kako nastaje jedna tvoja ilustracija?

Uglavom sve moje ilustracije nalaze svoj koren ili u literaturi koju c╠îitam ili u doga─Ĺajima kojih sam deo. Zapazim detalj, rec╠îenicu, opasku i ona krene da se povezuje sa drugim inpulsima iz okoline u kolaz╠î motiva koje prenosim u skicu i dalje dopunjujem kroz proces crtanja.

Stvar koja momentalno može da te oraspolozi?

Lepa reč. Govoriti lepo i to misliti čini da se to lepo i dobro manifestuje u fizički svet.

Kako se nosiš sa rizikom?

Ako je u pitanju neki sport, neko skakanje sa litice, padobranom na glavu i tako to, to sa
zadovoljstvom izbegavam i ne nosim se sa rizikom.

Kako definišeš svoj vizuelni rukopis i kako je on nastao?

Volela bih da moj vizuelni rukopis teži promeni i izgradnji, pa ne bih volela da ga definišem.

Trenutno primec╠üujem da mi je linija os╠îtra i gipka i da su mi intresantne snaz╠îne i izguz╠îvane forme, ali ja to nisam svesno izabrala, prosto sam poc╠îela tako da crtam nakon s╠îto sam crtala na drugi nac╠îim. To i volim kod kreativnog rada, iznena─Ĺuje me.

Šta iznova odlažeš da uradiš?

Iznova odlažem da se ofarbam u plavo, sve hoću ali i neću. Situacija duge izolacije mi je pokazala da ipak mogu da budem sama sa sobom, a uvek sam mislila da sam zavisna od gužve, konstantnog kretanja i promena.

Sofija Pašalić

@beastshows

Sofija je mlada devojka koja se raduje da postane vi┼íe od toga. Preska─Źu─çi pukotine na plo─Źniku misli da joj je ┼żivot uvek bio naklonjen. Nakon ┼íkole za dizajn u Beogradu, zavr┼íava 2019. godine smer za Grafiku i knjigu na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Tokom studija, odlazi i na razmenu u Krakov, na Akademiju Jan Matejko, gde pronalazi interesovanje za intermedijske i performativne umetnosti. Trenutno poha─Ĺa master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku za Nove Medije. Njene ilustracije predstavljaju selekciju pojava i njihove simbolike, udru┼żene u kreiranju izraza koji za cilj ima prikaz brzog i neuhvatljivog toka misli i opa┼żanja. Digitalnom grafikom, u formi kratkog stripa ili pojedina─Źne ilustracije, na duhovit na─Źin istra┼żuje supkulturne pojave u svom okru┼żenju, njihovo preklapanje ili jednostavno simultano postojanje.