Intervju

Kako pokrenuti svoj studio?

Milos Bogdanović odlučio je da ozvaniči svoj freelance rad, i pokrenuo Milosmi Studio. Postavili smo mu par pitanja u želji da saznamo kada je izgledao njegov put, čega se plašio i koji bi savet dao onima koji teže da pokrenu nešto svoje.

by Arsenije Savić29.01.20205 min read

Kako i zašto si se odlučio da pokreneš studio ?

Jednostavno, odlučio sam da to tako jednom mora biti - tako ili nikako :-) Osećam da je ideja o sopstvenom biznisu oduvek bila u meni, samo je bilo potrebno akumulirati minimum potrebnih znanja, taman toliko da na nožicama zakoračim u nepoznati svet, otvorenog uma. Trenutno nalazim neku vezu sa putopisima i mapama koje sam listao kao klinac.

Osećam da je ideja o sopstvenom biznisu oduvek bila u meni, samo je bilo potrebno akumulirati minimum potrebnih znanja, taman toliko da na nožicama zakoračim u nepoznati svet, otvorenog uma.

Zagledan daleko u horizont, pokušavam da razaznam obrise u zadnjem planu. Tada sam se igrao u ruševinama, skakao sa zida na zid, peo se na ambare, puzao, trčao, lutao... I danas je isto - otputujem negde, radim isto. Bavim se i alpinizmom. Kada visiš na štandu sa 200m svet posmatraš iz nove perspektive, stvari su mnogo jednostavnije i jasnije. Prepušten si prirodi na milost, a opet, tu je osećaj kontrole, moć odluke i trezvenog rasuđivanja. Put ka vrhu, ali put duboko u sebe. Dokazivanje samom sebi i samoprihvatanje. E sada, malo sam zalutao, ali tu leži suština potrebe i odlučnosti da se upustim u ovo putovanje.

Ovo je tek inicijalni skromni napor pojedinca da u svetu prepunom sličnih inicijativa, napravim od svog posla profitabilan, zdrav biznis u koji ću utkati sve one vrednosti koje mi znače. U isto vreme, to smatram poligonom za učenje o svakom mogućem aspektu vođenja biznisa - šta je potrebno uraditi da takva mašina radi? Ništa mi nije nezanimljivo, od suve birokratije do doživljavanja ekstaze u izradi nekog grafičkog rešenja - sve je deo sistema, neraskidiva celina.

Sve to skupim na gomilu i vidim debeli razlog da to tako treba i mora da bude. Vodim se ovime: Spreman sam za najgore, očekujem najbolje.

Koliko prethodnog iskustva si imao u radu ?

Aprila 2014. Coba mi je otvorio vrata u svet dizajna, odmah nakon diplomiranja slikarstva na FLU. Najlepša sećanja su mi na početke, njegov studio, muziku, knjige, ljude. Prisetim se toga često, odakle dolazim i gde sam krenuo. Zatim vrlo kratke prakse u Metaklinici, Communisu i najednom, Peca, moj mentor iz Cobe, nudi mi prvi posao u Block&Roll-u. Osećao sam se jako korisno što zarađujem od toga! Pa zatim Unibrand, pa kod Koste u Koraku tokom 2017. i sada, januara 2020. sam se okuražio da formalizujem status samotnjaka. Kroz ovoliko agencija, stekao sam uvid o načinu funkcionisanja sistema i radio na raznovrsnim projektima manjih i velikih odgovornosti - od logotipa do kompleksnih signage sistema. Sva ta iskustva sam implementirao u svoju praksu i željan sam najraznovrsnijih projekata kako bih primenio sve što znam i saznao nove stvari. Za nestrpiljive, kraći odgovor glasio bi - nedovoljno ili nikad dosta, ali džaba im kada je na kraju pasusa ;-)

Koliko si klijenata imao pre nego što si otvorio studio i kako ih sada nalaziš?

Mali broj, ali vredan. Sećam se dana, a nije bilo tako davno, kada nisam imao novih projekata i po nekoliko meseci i pitao se šta je potrebno da uradim da mi zazvoni telefon. Kada mi se ukazala prilika, ozbiljno sam zagrizao... Imam neverovatnu sreću da su mi klijenti i uzori. Nisam imao (puno) onih kliše iskustava o kojima ćete pročitati u “Clients from Hell”, ne dojmi me takav odnos. Mene impresioniraju uspesi drugih. Slušam ih, pa proživljavam, poistovetim se, želim da budem deo njihove ideje, da joj se posvetim. Vidim kada ima iskru u oku, lako se prepoznamo. Skoro svi moji klijenti su u direktnoj ili indirektnoj vezi. Međusobno se povezujemo, obožavam da posredujem. Tom linijom se i širi trenutna baza klijenata ili, bolje, poslovnih prijatelja.

Ciljevi za budućnost studija ?

Dovoljno brzim (ili sporim) tempom ide, da imam vremena da u hodu stvari temeljno organizujem i promislim, napravim biznis plan i iščitam preduzetničke knjige dok pišem fakture. Trenutni cilj mi je kreiranje organizovanog, funkcionalnog sistema kako bih bio spreman za naredni nivo, a to je priključenje saradnika. U dalekoj budućnosti ovaj studio vidim kao rasadnik znanja, primera fer pleja i dobre prakse. Želim da napravim lepu stvar od ovoga, imam toliko fantazija i čuvam ih za redove u biznis planu. Nadam se da će mi životne okolnosti izaći u susret da sve to ostvarim.

Šta bi ispričao ljudima koji već dugo razmišljalju o tome da otvore svoj studio ?

Ukoliko je to nešto što želi, osetiće i graditi put ka tome - komfor će žuljati. Za početak, mislim da je jako bitno prevazići ulogu tehničara - dizajnera i nastojati da budeš operativac. Dakle, tehničar + menadžer + preduzetnik. U mom slučaju? Bezuslovna potreba u čvrstoj vezi sa srećom. Ono što želim da radim i postignem, ne pruža mi stolica u agenciji i borba za status u tim okvirima. Želim da napravim svoja pravila igre i pokažem sebi koliko i dokle mogu. Ukoliko se, ti koji čitaš ovo, prepoznaješ u ovome, verovatno se kapiramo (a možda si i jarac u horoskopu). Pozdravljam te i srećno!

Za početak, mislim da je jako bitno prevazići ulogu tehničara - dizajnera i nastojati da budeš operativac. Dakle, tehničar + menadžer + preduzetnik.

Miloš Bogdanović

@miloshmi

CEO & Creative Director at Miloshmi Studio👁‍🗨 Branding & Consulting👨🏻‍🔧✏️ Brand Manager at @gosushi.rs 🍣🇯🇵 Wanderer 🥾 In ♥️ with alpinism

Social: