Leksikon

Matej Vu─Źkovi─ç

Fascinaciju za vodozemce i gmazove prenosi na svoje ilustracije. Privla─Źi ga kraft momenat u ru─Źnom radu. Ima neverovatne ┼żivce za detalje. Njegov rad prepoznatljiv je po izra┼żajnom grafizmu i odnosu matemati─Źki pravilnih i prirodno fluidnih elemenata.

by Katarina Ili┼íkovi─çÔÇó21.07.2020ÔÇó2 min read

Za┼íto su ba┼í vodozemci i gmazovi ─Źesto glavni subjekt tvojih radova?

Da mi netko ponudi mo─ç svemira ili da vidim 4 fora gliste, odabrao bih 4 fora gliste. Kao dijete sam se stalno provla─Źio kroz ┼żbunje i promatrao ┼żivotinjice. I onda u tom mno┼ítvu kukaca, pu┼żeva i drugih sitni┼ía, vodozemci i gmazovi do─Ĺu kao alfa stvorenja. The kings and queens of local ┼íikaras and ponds. I malo poludi┼í kada ih dugo gleda┼í.

Kada stvaras i kako izgleda tvoj proces rada?

Nekako mi je ta ilustracija uvijek dolazila kao bijeg od ra─Źunala i svega digitalnog. Volim craft moment ru─Źnog rada. Guljenje krompira. Crtanje s kistom. Isparavanje crnih lakova od kojih kasnije boli glava :) Makar su mi nedavno mogu─çnosti digitala postale zabavne pa kombiniram. I uvijek uz glazbu. Mislim da procesuiram ┼íto slu┼íam pa exportujem vanka na papir, pa taktovi pjesme postanu taktovi crte┼ża.

┼áta uporno poku┼íava┼í da nau─Źi┼í, ali ti ne polazi za rukom?

Lirikse bilo koje pjesme. Ne mogu zapamtiti niti Around the world od Daft punka.

Kako objašnjavaš svoj smisao za preciznost i detalje u radu?

Nisam siguran, ali vjerovatno tim štreberskim crtanjem raspetljavam nekakve kablove u svojoj glavi.

Šta sebi jos nisi oprostio?

Schwefelgelb Live u Mastersu 2018-e. Svi mi ka┼żu da je bilo super.

Kad odlutaš u mislima, gde odeš?

Ufff, mo┼żda 315 milijuna godina nazad u geolo┼íko razdoblje Karbona. ┼áetam mo─Źvarnom ┼íikarom, motam svoj duhan i gotivim stonoge od 6 metara.

Matej Vu─Źkovi─ç

@ultimatky

Diplomirao vizualne komunikacije na Studiju Dizajna u Zagrebu. Kada ne dizajnira, bavi se slobodnom ilustracijom. U slobodno vrijeme vozi biciklo, sluša tehno i lovi guštere.

Social: