Leksikon

Marija Kojić

Produkt dizajner sa neozbiljnim planovima za budućnost. Završila je master na Fakultetu primenjenih umetnosti i tek tada pronašla svoje zanimanje. Voli da nosi rolke i gaji previše biljaka.

by Hana Piščević25.08.20202 min read

Opiši nam ukratko tvoj radni proces.

Prvo postavim listu sa zahtevima koje moram da ispunim. Kako svaki projekat treba i napraviti, mnogo je važno razumeti šta vaši saradnici mogu da naprave, kako rade mašine koje koristite i šta je isplativo. Sve to doživljavam kao smernice koje mi pomažu da odredim pravac u kome će ići projekat. Istražujem šta je na tom polju već napravljeno, materijale, potrebe krajnjih korisnika… Tek onda postavljam koncept i počinjem da promišljam o samom predmetu. Crtam, pravim makete i to se smenjuje neko vreme dok ne “ispeglam” sve što je postavljeno u zahtevima i odgovara na postavljeni koncept. Nakon toga sledi izrada prototipa i testiranje cele ideje. Ne znam koja faza mi je omiljena jer je ceo proces zabavan.

Kako nastaju ideje?

Vrlo jednostavno, sedneš i radiš. U mom slučaju nema u tome nikakve romantike, uključiš mozak i koncentrišeš se na ono što treba da razrešiš. Zahtevi i problemi su drugačiji, nekada dolaze iz ličnog nezadovoljstva nečim, nekada dolaze od klijenata, prijatelja …

Šta je za tebe najvažnije kada dizajniraš predmet?

Važno je da predmet bude funcionalan, u suprotnom nije završen i nije upotrebljiv. Trudim se da što bolje razumem situacije u kojima se koristi i da istražim navike korisnika.

Koji te predmeti najviše inspirišu?

Jednostavni i duhoviti, uzbudim se kada ih pronalazim.

Čega si najviše volela da se igraš kad si bila mala?

Ja sam imala neverovatnu sreću da odrastam na selu i ne sećam se ni jedne igračke, jer se moja igra svodila na pravljenje koječega. Leti su to bile kućice od raznih materijala koje sam pronalazila. I naravno, volela sam mnogo da crtam.

Kakav je osećaj kada ideja oživi i postane predmet?

Sjajan osećaj, jedan od najsrećnijih trenutaka u mom životu je bio kada smo prvi put sklopili projekat “Zaokret”. To je bilo moje prvo čedo.

Marija Kojić

@marijakojich

Marija Kojić je dizajner enterijera i nameštaja koja radi i živi u Beogradu. Diplomirala je 2015. godine na Filološko - umetničkom fakultetu u Kragujevcu, smer unutrašnja arhitektua. Master studije je upisala iste godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, modul dizajn enterijera i nameštaja. Do sada je učestvovala na mnogobrojnim grupnim izložbama u Srbiji i inostranstvu. Iza sebe ima realizovane projekte iz oblasti enterijera, nameštaja i produkt dizajna. Neformalno obrazovanje sticala je i kao polaznik druge generacije Nelt edukativnog programa. Aktivna je na različitim poljima kreativne industije. Radila je, kao deo tima, na projektu redizajna vizuelnog identiteta Nacionalnog parka Tara. Scenografija je još jedna od oblasti koju je imala priliku da istražuje radeći na autorskom filmu “Moj jutarnji smeh" Marka Đorđevića. Godine 2017. bila je učesnik međunarodne letnje škole u Skagenu, Danska, u organizaciji ONSDAGSSKOLEN mreže. Za projekat “Zaokret" osvojila je više nagrada kako u Srbiji, tako i u regionu. Suosnivač je udruženja “Centar za razvoj participativnog obrazovanja”, u okviru kog, kao jedan od autora i kreativni direktor razvija projekat “Andramolje” - ekološke igračke sa društvenom misijom. Angažovana je i kao dizajner u “Art Up Society”, platforma za nezavisne umetnike i dizajnere iz Evrope.

Social: