Leksikon

Marija Koji─ç

Produkt dizajner sa neozbiljnim planovima za budućnost. Završila je master na Fakultetu primenjenih umetnosti i tek tada pronašla svoje zanimanje. Voli da nosi rolke i gaji previše biljaka.

by Hana Pi┼í─Źevi─çÔÇó25.08.2020ÔÇó2 min read

Opiši nam ukratko tvoj radni proces.

Prvo postavim listu sa zahtevima koje moram da ispunim. Kako svaki projekat treba i napraviti, mnogo je va┼żno razumeti ┼íta va┼íi saradnici mogu da naprave, kako rade ma┼íine koje koristite i ┼íta je isplativo. Sve to do┼żivljavam kao smernice koje mi poma┼żu da odredim pravac u kome ─çe i─çi projekat. Istra┼żujem ┼íta je na tom polju ve─ç napravljeno, materijale, potrebe krajnjih korisnikaÔÇŽ Tek onda postavljam koncept i po─Źinjem da promi┼íljam o samom predmetu. Crtam, pravim makete i to se smenjuje neko vreme dok ne ÔÇťispeglamÔÇŁ sve ┼íto je postavljeno u zahtevima i odgovara na postavljeni koncept. Nakon toga sledi izrada prototipa i testiranje cele ideje. Ne znam koja faza mi je omiljena jer je ceo proces zabavan.

Kako nastaju ideje?

Vrlo jednostavno, sedne┼í i radi┼í. U mom slu─Źaju nema u tome nikakve romantike, uklju─Źi┼í mozak i koncentri┼íe┼í se na ono ┼íto treba da razre┼íi┼í. Zahtevi i problemi su druga─Źiji, nekada dolaze iz li─Źnog nezadovoljstva ne─Źim, nekada dolaze od klijenata, prijatelja ÔÇŽ

┼áta je za tebe najva┼żnije kada dizajnira┼í predmet?

Va┼żno je da predmet bude funcionalan, u suprotnom nije zavr┼íen i nije upotrebljiv. Trudim se da ┼íto bolje razumem situacije u kojima se koristi i da istra┼żim navike korisnika.

Koji te predmeti najviše inspirišu?

Jednostavni i duhoviti, uzbudim se kada ih pronalazim.

Čega si najviše volela da se igraš kad si bila mala?

Ja sam imala neverovatnu sre─çu da odrastam na selu i ne se─çam se ni jedne igra─Źke, jer se moja igra svodila na pravljenje koje─Źega. Leti su to bile ku─çice od raznih materijala koje sam pronalazila. I naravno, volela sam mnogo da crtam.

Kakav je ose─çaj kada ideja o┼żivi i postane predmet?

Sjajan ose─çaj, jedan od najsre─çnijih trenutaka u mom ┼żivotu je bio kada smo prvi put sklopili projekat ÔÇťZaokretÔÇŁ. To je bilo moje prvo ─Źedo.

Marija Koji─ç

@marijakojich

Marija Koji─ç je dizajner enterijera i name┼ítaja koja radi i ┼żivi u Beogradu. Diplomirala je 2015. godine na Filolo┼íko - umetni─Źkom fakultetu u Kragujevcu, smer unutra┼ínja arhitektua. Master studije je upisala iste godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, modul dizajn enterijera i name┼ítaja. Do sada je u─Źestvovala na mnogobrojnim grupnim izlo┼żbama u Srbiji i inostranstvu. Iza sebe ima realizovane projekte iz oblasti enterijera, name┼ítaja i produkt dizajna. Neformalno obrazovanje sticala je i kao polaznik druge generacije Nelt edukativnog programa. Aktivna je na razli─Źitim poljima kreativne industije. Radila je, kao deo tima, na projektu redizajna vizuelnog identiteta Nacionalnog parka Tara. Scenografija je jo┼í jedna od oblasti koju je imala priliku da istra┼żuje rade─çi na autorskom filmu ÔÇťMoj jutarnji smeh" Marka ─Éor─Ĺevi─ça. Godine 2017. bila je u─Źesnik me─Ĺunarodne letnje ┼íkole u Skagenu, Danska, u organizaciji ONSDAGSSKOLEN mre┼że. Za projekat ÔÇťZaokret" osvojila je vi┼íe nagrada kako u Srbiji, tako i u regionu. Suosniva─Ź je udru┼żenja ÔÇťCentar za razvoj participativnog obrazovanjaÔÇŁ, u okviru kog, kao jedan od autora i kreativni direktor razvija projekat ÔÇťAndramoljeÔÇŁ - ekolo┼íke igra─Źke sa dru┼ítvenom misijom. Anga┼żovana je i kao dizajner u ÔÇťArt Up SocietyÔÇŁ, platforma za nezavisne umetnike i dizajnere iz Evrope.

Social: