Leksikon

Lazar Mijanovi─ç

Lazar je iz prostorije prepune toksic╠înih isparenja i redovne navike pranja ruku uljanim razre─Ĺivac╠îem pre┼íao u sterilnije okruz╠îenje prepuno ljudi. Zavr┼íio je grafiku, a sada radi na web-u u Qode Interactive. U fazi je pomirenja profesionalnog i privanog rada. Poslednja stvar koju je nau─Źio je da rezultat ne mora da bude jedno do sada nevi─Ĺeno delo. ┼Żeleo je da postane Indijana D┼żouns.

by Arsenije Savi─çÔÇó01.12.2020ÔÇó3 min read

Završio si dizajn grafike i knjige, a sada radiš na webu,
kako ti je došla ta tranzicija i koje stvari na webu su ti bile najteže da skapiraš ?

Prelazak iz prostorije prepune toksic╠înih isparenja I redovne navike pranja ruku uljanim razre─Ĺivac╠îem u sterilnije okruz╠îenje prepuno ljudi moz╠îda deluje kao jedna nagla tranzicija. Naravno, ovo se odnosi samo grafiku koja je bila sigurno najintenzivniji, a moz╠îda I najvaz╠îniji deo mog likovnog obrazovanja. Negujuc╠üi jak likovni duh, ekspresiju I ÔÇťz╠îivcanostÔÇŁ grafika naizgled deluje kao dosta aljkav posao, ali zapravo zahteva dosta urednosti kad do─Ĺu na red brisanje ploc╠îa I s╠îtampanja tiraz╠îa, s╠îto je meni oduvek predstavljalo veliki problem. Ta aljkavost se u neku ruku prenela I na moj rad na webu i moram priznati da me I dalje povremeno muc╠îi. Nikada nisam bio mag urednosti I organizacije I proces pomirenja sa time I eventualne promene je sporiji nego sto bih ja to z╠îeleo. U web sam upao direktno iz dugac╠îke faze opsesivnog crtanja, gonjen z╠îeljom za prez╠îivljavanjem u kom crtez╠î, moglo bi se rec╠üi, nije bio bas╠î najbolji saveznik.

Kako gledaš na profesionalno vs lično stvaranje, i da li ih razdvajaš?

Trenutno sam u fazi u kojoj z╠îelim da pomirim te dve strane u jednu zdravu sintezu. Proces nije nimalo lak, pos╠îto na potpuno autorski rad gledam kao na ulazak u carstvo sebe, skoro pa potpuno iskljuc╠îeno za druge, mesto koje je crna rupa za moj mrak, sanjarenja, moje uznemirenosti I strepnje. Mesto u kojem je meni samom tes╠îko da korac╠îam isto koliko mi je I lako. Dok u profesionalnom stvaralas╠îtvu moram da pazim da ne pre─Ĺem dozvoljenu granicu ubacivanja tog ÔÇťmestaÔÇŁ.


Koja priča stoji iza tvojih poslednjih digitalnih kolaža (karti na IG-u)?

Najmanje je ukljuc╠îeno razmis╠îljanje o samom tarotu. Sve je poc╠îelo u periodu kada sam c╠îitao GravityÔÇÖs Rainbow od Pinc╠îona I dobio z╠îelju da glavnog lika knjige Tajrona Slotropa pretoc╠îim u The Fool kartu koristec╠üi se digitalnim kolaz╠îom. Rezultat mi se donekle dopao, pa sam nastavio da peglam ostatak velike arkane potpuno neopterec╠îen simbolikom samih karata, vis╠îe se igrajuc╠üi sopstvenim asocijacijama. U tom trenutku to mi je bila najbolja zamena za sate provedene crtajuc╠üi.


Najbolja odluka koju si doneo u poslednje vreme?

Konačno upisivanje na vožnju, haha. Izlaganje mukotrpnim tročasima teorije posle radnog dana dok u stanju stupora 56-ti put čitam pitanje napisano neljudskim jezikom, uz srednjoškolce koji vatreno dižu dva prsta u želji za novim saobraćajnim znanjima je sve sto sam ikada želeo.


Koja je poslednja stvar koju si naučio?

Da u procesu uc╠îenja stvari cvetaju sporo I rezultat ne mora da bude jedno do sada nevi─Ĺeno delo. Z╠îivot izme─Ĺu preterane samokritic╠înosti I megalomanije je hodanje na tankoj niti, pa svakodnevno pokus╠îavam da tu nit pretvorim u povrs╠îinu podnos╠îljiviju za hodanje, c╠îisto da se ne bih preturio I time postigao apsolutno nis╠îta.


Šta je za tebe najteži deo bavljenja kreativnim poslom?

Nedostatak kreativnog posla.

Lazar Mijanovi─ç

@zgadnik

Ro─Ĺen u suton SFRJ 1989. godine u Smederevu, dok je Sloba dr┼żao govor na Gazimestanu. Zavr┼íio osnovne studije, smer grafika i knjiga na Fakultetu primenjenih umetnosti, kao i 98% master studija slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti. ┼Żeleo da postane Indijana D┼żouns, postao kriper iz ─ço┼íka ┼íto crta ljude dok poku┼íavaju na miru da popiju pivo.