Leksikon

Lara Popovi─ç

Lara Popović je kostimografkinja i vizuelna umetnica. Ponekad piše o modi. Najsrećnija je kad po lepom danu obrne krug: proba - krojačnica - odabir materijala. Bilo kojim redom. Pa sutradan opet.

by Marija ┼áumaracÔÇó17.06.2020ÔÇó3 min read

O kojoj temi trenutno najviše čitaš i istražuješ?

Trenutno najvis╠îe c╠îitam literaturu iz studija pozoris╠îta i filma. Nadokna─Ĺujem propus╠îteno i nadgra─Ĺujem postojec╠üe. Osim s╠îto istraz╠îujem semiologiju, naratologiju i estetiku kostima i odevanja kroz fenomene filma, pozoris╠îta i multimedije, tragam i za time u kojim je sve oblastima z╠îivota i rada kostimografiji i odevanju mesto, a usput, naravno, i koja je tac╠îno moja pozicija, kao autorke, u trenutnim okolnostima, u svim tim svetovima. U momentima dokolice okrec╠üem se Noc╠ünim dnevnicima Jana Fabra (Jan Fabre) i bestselerima Zejdi Smit (Zadie Smith) - prvom zbog umetnic╠îkog stvaralas╠îta i svim procesima koji ga prate, drugom zbog uzbudljivosti i nepredvidivosti koje nosi svakodnevni z╠îivot.

Na koji način kroz kostim pričaš priču, bilo u pozorišnom ili filmskom delu?

Jos╠î tokom prvih sastanaka sa c╠îlanovima autorske i glumac╠îke ekipe, i razrade scenarija, kreativni proces poc╠îinjem pitanjem: ko je lik koji nosi taj kostim i iz kog konteksta nam stiz╠îe - u kom vremenu z╠îivi, da li z╠îivi ili prez╠îivljava, s kim se druz╠îi, koju muziku slus╠îa, koga, s╠îta i kako voli, c╠îita li knjige, koje i zas╠îto, da li s╠îeta na protestima ili misli da c╠üe kladionica da mu res╠îi svaki z╠îivotni problem, s╠îta sve ima u svom ormanu, bez c╠îega ne izlazi iz kuc╠üe, gde je i kako nastala odec╠üa koju taj lik nosi, itd. Svaki kostim je pric╠îa o nekom odre─Ĺenom bic╠üu i njegovom kosmosu koje je u nekakvom odnosu sa drugim bic╠üima i njihovim kosmosima u datim okolnostima. Moja duz╠înost je da sve to, s╠îto tac╠înije i preciznije, a opet, kao vizuelno jedinstvenu celinu, ispric╠îam kroz kolorit, dezen, teksturu, pohabanost i istros╠îenost odec╠üe; odabir tkanine, kroja, odevnih predmeta i modnih detalja, kao i kroz izbor nac╠îina na koji se kostim i njegovi elementi prave i /ili nabavljaju.

Koja te epoha inspiriše prilikom kreiranja kostima?

Najviše me inspiriše ono što će tek postati epoha, a to je sadašnji trenutak.

Kako vidiš budućnost kostimografije u savremenom društvu?

Kao raznoliku. C╠îvrsto verujem da pozoris╠îte i film nec╠üe nestati, kao ni serije, muzic╠îki spotovi, scenski doga─Ĺaji i javni nastupi uops╠îte, bili oni onlajn ili in vivo, ali mislim da to vis╠îe nisu jedina mesta za iskazivanje kreativnosti i slanje poruke putem kostima. U poslednje vreme me dosta kopka na koji se tac╠îno nac╠îin razvija kostimografija u nekim manje opipljivim sistemima - video igrama, virtuelnoj realnosti. C╠îini mi se da tu postoji neki, ako ne nov, onda svakako drugac╠îiji, prostor za kostimografsku delatnost.

Detalj koji je deo svakog tvog kostima?

Dugmad. Ili otpadnu na premijeri i otkotrljaju se u sred predstave, ili su toliko skupa da moram da se borim za njihovo posebno mesto u budžetu. Na filmu stalno prebrojavam koliko ih je na kom kostimu i u kom kadru otkopčano ili zakopčano.

Protiv čega se boriš?

Uvek protiv nepravde i manjka empatije. Protiv dosade. Last, but not the least - protiv burnout-a.

Zaključak koji si donela u poslednje vreme?

U svakoj situaciji postoji izbor i svaka odluka ima svoju cenu. Nikada nije kasno da se dozoveš pameti, šta god to tačno za tebe znači. U redu je da dozvoliš sebi da se odmoriš i naspavaš. Fino kućno vaspitanje, uprkos svemu, neće izumreti. Zauvek će najkul biti da širom raširenih ruku juriš ka novim iskustvima. Sve što radiš od kako otvoriš oči ima smisla jedino ako to radiš otvorenog uma, iskreno i pošteno, s ljubavlju, aktivno, uz konstantno ulaganje u sebe, a bez da te boli stomak. I sve to, opet, ima smisla, samo ako radiš na tome da živiš i stvaraš u sredini koja podržava, ohrabruje i podstiče na gorepomenuto sve ljude u njoj.

Lara Popović

@lara_popovic

Lara Popović je kostimografkinja i vizuelna umetnica. Ponekad piše o modi. Najsrećnija je kad po lepom danu obrne krug: proba - krojačnica - odabir materijala. Bilo kojim redom. Pa sutradan opet.

Social: