Intervju

Klasja & Zita

Klasja & Zita su dizajn studio iz Zagreba koji postoji ve─ç dve godine, i bave se primarno dizajnom, ilustracijom, i tipografijom. Pri─Źali smo o njihovim po─Źecima, procesu rada sa klijentom, kako usavr┼íavaju svoje ve┼ítine, i koji su im planovi za budu─çnost studija.

by Arsenije Savi─çÔÇó27.10.2020ÔÇó6 min read

Gde ste bile i šta ste radile pre nego što ste otvorile studio?

Po─Źele smo sura─Ĺivati na drugoj godini Studija dizajna u Zagrebu. Ta se suradnja nastavila do danas, no iskustvo smo stjecale i drugdje - Zita je jo┼í kao studentica radila u dizajn studiju ┼áesni─ç & Turkovi─ç, a Klasja se nakon Studija zaposlila u Superstudiju Ire Payer, a zatim u reklamnoj agenciji Se├▒or.

Kako ste odlu─Źile da otvorite studio i ┼íta vam je bilo najte┼że na po─Źetku?

Poklopilo se nekoliko okolnosti. Sve nam je kompliciranije bilo balansirati vi┼íe poslova i sjediti na vi┼íe stolica (doslovno), ┼żeljele smo se posvetiti kvalitetnije jednome. Po─Źele smo osje─çati tu odgovornost, kao neku vrstu odrastanja. Tako─Ĺer, privukli su nas i dr┼żavni poticaji pri otvaranju pau┼íalong obrta, mogu─çnost izdavanja ra─Źuna (naspram dotada┼ínjih autorskih ugovora) i opremanje zajedni─Źkog radnog prostora profesionalnom opremom. Budu─çi da smo ve─ç za vrijeme studija izgradile mre┼żu klijenata i prikupile dovoljno autorskih radova, nismo imale problema sa podizanjem web stranice i dru┼ítvenih mre┼ża. Najte┼żeÔÇŽ Iskreno, nije bilo ni┼íta pretjerano te┼íko, vodio nas je taj po─Źetni entuzijazam i znati┼żelja. Nije da ih sada nemamo, ali smo malo opreznije i analiti─Źnije.

... privukli su nas i dr┼żavni poticaji pri otvaranju pau┼íalong obrta, mogu─çnost izdavanja ra─Źuna (naspram dotada┼ínjih autorskih ugovora) i opremanje zajedni─Źkog radnog prostora profesionalnom opremom.

Kada ste shvatile da treba zajedno da radite?

Na faksu smo primijetile da dijelimo ista mi┼íljenja i da se dobro sla┼żemo. Postale smo prijateljice koje se i u profesionalnom smislu razumiju i nadopunjuju. Zabrinjavaju─çe rijetko smo u konfliktu i ─Źesto razmi┼íljamo kao jedna osoba, iako smo potpuno razli─Źite i to ─Źini ─Źitav proces rada, ali i dru┼żenja, ako ni┼íta drugo, inspirativnim. Prijedloge prvo pokazujemo jedna drugoj, kao drugom mozgu kojem vi┼íe vjerujemo, a tek onda ┼íaljemo klijentu - na taj na─Źin odr┼żavamo i odre─Ĺeni vlastiti standard. Kad je jednoj lo┼í dan i kad ni┼íta ne ide, druga dr┼żi frontu. Razli─Źitosti idu i puno dalje od profesionalnih vje┼ítina (npr. Zita voli tipografiju, Klasja ilustraciju), jedna je vi┼íe racionalna i sabrana, druga vi┼íe iracionalna i impulzivna. Tako da smo tek zajedno jedan po┼íten paket.

Prijedloge prvo pokazujemo jedna drugoj, kao drugom mozgu kojem vi┼íe vjerujemo, a tek onda ┼íaljemo klijentu - na taj na─Źin odr┼żavamo i odre─Ĺeni vlastiti standard.

Kako izgleda vaš proces rada sa klijentom od potencijalne ponude do završenog rada?

Nema pravila. Ponekad za ponude gledamo HDD-ov cjenik, ponekad vlastiti, no glavnom presude okolnosti koje donosi klijent i projektni zadatak. Mo┼żemo odbiti poslove koji nas ne privla─Źe, ali trudimo se biti profesionalne i svakome pristupiti jednako ÔÇô no naravno da zanimljivi zadaci imaju ve─çu ÔÇ×mo─ç pregovaranjaÔÇť ┼íto se ti─Źe rokova i honorara. Cjenkanja ima, to je ujedno i ┼íarm i mana ovoga posla, pogotovo jer i dalje ne postoje neke zapisane, standardizirane cijene, ve─ç smo u startu u pregovara─Źkoj poziciji. Bilo bi idealno kada bi, jednog dana, u na┼íem studiju postojala osoba koja ─çe se baviti ra─Źunima i sastancima, da se mi mo┼żemo posvetiti dizajnu. No do tada, skupljamo i to vrijedno iskustvo vo─Ĺenja vlastitog posla.

Cjenkanja ima, to je ujedno i ┼íarm i mana ovoga posla, pogotovo jer i dalje ne postoje neke zapisane, standardizirane cijene, ve─ç smo u startu u pregovara─Źkoj poziciji.

Trenutno prete┼żno radite u oblasti knjige, filma i vizuelnog identiteta. Kako ste se tu pozicionirale i za┼íto vas te oblasti privla─Źe?

Rad u kulturi donosi puno slobode, otvara mogu─çnost ekspresivnije interpretacije i zaigranijeg pristupa. Zato posebno volimo filmske i kazali┼íne plakate, naslovnice knjiga, identitete za kulturne ili edukativne projekte. ─îesto nas potakne sam sadr┼żaj, o kojem nekoliko dana razmi┼íljamo i raspravljamo prije nego ┼íto krenemo u skice. Lak┼íe je krenuti od poznatog, a lijepo je o nepoznatome nau─Źiti, i, ako se za to pru┼żi prilika, interpretirati to u vlastiti rad.

Rad u kulturi donosi puno slobode, otvara mogu─çnost ekspresivnije interpretacije i zaigranijeg pristupa.

Projekt na kojem ste do sada najvi┼íe nau─Źile?

Nije lako izdvojiti jedan, kad svaki donosi druga─Źije iskustvo. Mo┼żda rad na identitetu hotela San Canzian u Istri. ─îini nam se kako je to na┼í najraznolikiji projekt, za kojeg smo uz standardne grafi─Źke materijale branda oblikovale i ilustracije, ambala┼żu, signalizaciju te web stranicu. Suradnja je zapo─Źela prije ─Źetiri godine (logo se ÔÇ×izgradioÔÇť prije samog hotela) a i danas je aktualna. Trenutno, izme─Ĺu ostalog, radimo i na identitetu i dizajnu menija za njihov restoran Luciano, nazvan prema izvornog stanovniku tog malog, do nedavno skoro zaboravljenog mjesta. Kao mali segment velikog tima, svjedo─Źile smo dugotrajnom procesu izgradnje brenda koji iziskuje multidisciplinarnu suradnju i nau─Źile mnogo o samim tehnikama i procesima izrade razli─Źitih materijala i sadr┼żaja.

Kao mali segment velikog tima, svjedo─Źile smo dugotrajnom procesu izgradnje brenda koji iziskuje multidisciplinarnu suradnju i nau─Źile mnogo o samim tehnikama i procesima izrade razli─Źitih materijala i sadr┼żaja.


Kako usavršavate svoje veštine?

Dijelimo knjige, ─Źesto zajedno posje─çujemo izlo┼żbe, ┼íaljemo si tisu─çe linkova, komentiramo i raspravljamo.

Klasja zna upisati radionice keramike, kreativnog pisanja, uveza knjige ili sli─Źno, a ponekad i odr┼żi vlastitu radionicu na temu crtanja. Vlastiti joj projekti okupiraju i ve─çinu slobodnog vremena, trenutno radi na ┼íarenim kola┼żima velikog formata, ┼íto joj se ─Źini istovremeno uzbudljivo, privla─Źno i stra┼íno.

Zita je uplovila u ne┼íto digitalnije vode ÔÇô u─Źi o izradi i dizajnu web stranica, a slobodno vrijeme krati fotografiranjem i ┼íivanjem (ako se trenutna razina vje┼ítine uop─çe mo┼że tako nazvati).

Sve se te aktivnosti mogu povezati sa grafi─Źkim dizajnom i za poticanje kreativnosti va┼żno je kombinirati medije, otkrivati nove tehnike i mogu─çnosti, kao i nova poznanstva.

Od ve─çih organiziranih doga─Ĺaja, bile smo nedavno na Bijenalu u Veneciji i Design weeku u Milanu. Planiramo u budu─çnosti vi┼íe posje─çivati konferencije, festivale i internacionalne radionice. Na popisu je pri samom vrhu sajam knjige u Bologni. Nije da ciljamo samo na Italiju, no tako se poklopilo.

Koji su vam planovi za dalje i koji su projekti o kojima potajno maštate?

Voljele bismo se malo poigrati s tekstilom, mo┼żda jednog dana napraviti vlastitu kolekciju. Privla─Źe nas uzorci, tapete, kao i ure─Ĺenje interijera. Voljele bismo usavr┼íiti dizajn web stranica, da se i tamo osje─çamo doma kao u printu, zatim nau─Źiti animaciju, oblikovati narativne web stranice ili VR iskustva. Nema kraja tom popisu. Ali malo po malo.

┼áta biste posavetovale mladje kolege koji ┼żele da se uopuste u otvaranje studija?

Prou─Źite sve dostupne informacije, te razradite strategiju barem za prvu godinu. Pripremite se da ─çete morati obavljati vi┼íe poslova, pogotovo u po─Źetku, mo┼żda najmanje onaj za koji pokre─çete studio. No, u me─Ĺuvremenu radite punom parom na idejnim projektima, na zadacima koji vas privla─Źe, makar za njih (jo┼í) ne postoje stvari naru─Źitelji ili tr┼żi┼íte. Istra┼żujte, sura─Ĺujete s kolegama i ne zaboravite se igrati.

Pripremite se da ─çete morati obavljati vi┼íe poslova, pogotovo u po─Źetku, mo┼żda najmanje onaj za koji pokre─çete studio.

Klasja & Zita

@klasja.zita

Dizajnerski tandem, Klasja&Zita, grafi─Źke su dizajnerice i prijateljice s uskla─Ĺenim imenima (za prijatelje klas┼żita ili ┼żitarice). Otvorile su studio u Zagrebu i bave se primarno dizajnom, ilustracijom i tipografijom.