Leksikon

Ivana Ste─çuk

Igla je glavna alatka u stvaranju Ivane Stecuk. Ka┼że da je tome prethodila opsesija diy-om, kao i ┼żelja da se odvoji od ekrana. Vezom daje tre─çu dimenziju re─Źima, predstavljaju─çi motive sa kojima se posmatra─Ź poistove─çuje.

by Katarina Ili┼íkovi─çÔÇó03.11.2020ÔÇó3 min read

Digitalno doba, ti se uhvatiš igle i konca. :) Šta je to osobeno za tekstil i njegovo oblikovanje što te privlači i ne može se preneti digitalnim medijem?

Mislim da je time s╠îto sam se uhvatila igle i konca prethodila moja opsesija starim krpama i diy- om, ali vjerujem da je glavni razlog iznika da ne gledam stalno u ekran. Danas se sve moz╠îe napraviti digitalno, bolje i brz╠îe, ali s╠îivanje gledam kao vrijeme koje provedem u vlastitom drus╠îtvu bez distrakcija, neku vrstu meditacije uz manualnu radnju. Bilo to sjedenje za laptopom ili s╠îivac╠üom mas╠îinom, le─Ĺa nastradaju u oba sluc╠îaja haha.

Koliko eksperiment igra ulogu u tvom procesu stvaranja?

Igra veliku ulogu, isto kao što bi bilo dosadno da svaki dan jedeš isto. Različitim materijalima i medijima uvijek se može eksperimentirati, makar to ne mora biti toliko drastično, ponekad je dovoljno da drugačije začiniš - promijeniš debljinu konca ili pritisak na preši.

Postoji li neka tajna veza izme─Ĺu tebe i jastuka?

Ako postoji, nisam ju još otkrila. Volim maštati o tome kako je jastuk portal u svijet snova, a svijet snova je dosta zabavan!

Komuniciraš kroz različite medije. Pa tako se izražavaš kroz hepening, instalacije u javnom prostoru, knjige, pravljenje predmeta od tekstila. Kako odlučuješ koji mediji će najbolje predstaviti priču koju želiš ispricati?

Idem po osjec╠üaju i nekoj vlastitoj logici. Zanimljivo je skakati iz medija u medij jer uvijek nes╠îto nauc╠îis╠î i shvatis╠î da poslije moz╠îes╠î iskoristiti neki s╠îtos na drugi nac╠îin u drugom kontekstu. Kad radim osjec╠üam se najopus╠îtenije. U procesu ne mogu nikoga povrijediti osim sebe (npr. iglom ili kiselinom na grafic╠îkim tehnikama ­čĺô), a to nije sluc╠îaj u svakodnevnom z╠îivotu i svakidas╠înjim situacijama. Dovoljno je da nekog krivo pogledas╠î i moz╠îes╠î mu pokvariti dan, a ovako mogu ruz╠îno gledati svoj rad tri sata u komadu jer sam nes╠îto krivo napravila na njemu i nikom nis╠îta.

Glavni cilj tvog stvaralastva?

U nekoliko navrata mi se dogodilo da su osobe s kojima sam razgovarala rekle kako ih je moj rad podsjetio na neku uspomenu, doživljaj ili drugu osobu, to mi je bilo najljepše što su mi mogli reći. Koliko god si sam sa svojim mislima kad radiš neki rad, ne kaže se uzalud da je umjetnost društvena. Želim pružiti drugima neko mjesto gdje se mogu osjećati sigurno, gdje se mogu poistovjetiti, ali i da im je zabavno. Previše je ozbiljnih tema u današnjem svijetu i svi se uvrijede na bilo koji stav, mislim da je u redu ponekad se ne opterećivati i raditi nešto što veseli druge isto koliko i tebe.

Završavanjem fakulteta sledi ozbiljno razmisljanje o budućnosti. Kako se ti osećaš po tom pitanju?

Jedan dan se osjećam, drugi dan ne haha. Šalu na stranu pokušavam ne razmišljati ozbiljno o budućnosti. Možda ću biti u nekoj drugoj državi, možda ću se izražavati kroz digitalni medij, možda ću se šetati sa psima ili čuvati koze na nekom brdu i ispuniti svoj dugogodišnji san da sam Heidi. A možda me i neće biti.

Ivana Ste─çuk

@dezorijentivana

Igre rijec╠îi i nostalgic╠îni, ali zaigrani likovni motivi glavni su akteri u radovima Ivane Stec╠üuk (Zagreb, 1997.). Trenutno poha─Ĺa petu godinu diplomskog sveuc╠îilis╠înog studija Grafika u klasi red. prof. art. Mirjane Vodopije. Polje interesa su joj tekstilne instalacije i objekti koje spaja s grafic╠îkim tehnikama poput kartontiska, linogravure, linoreza itd. Vezom daje trec╠üu dimenziju rijec╠îima koje koristi u svojim radovima, bilo da se radi o umjetnic╠îkim knjigama ili obic╠înim platnima. U svojim radovima pokus╠îava uhvatiti misli, osjec╠üaje i trenutke u svakodnevici, dati sitnicama i gres╠îkama moguc╠ünost da budu glavni akteri. Pokus╠îava se pribliz╠îiti gledateljima motivima s kojima se mogu poistovjetiti asocijativno, koji su zajednic╠îki umjetnici koja je napravila rad i osobi koja c╠üe taj rad vidjeti.