Leksikon

Gorana Stojkov

Gorana Stojkov voli kroz različite medije da izrazi temu koju istražuje. Ne može da se odluči da li joj je draža keramika ili ilustracija. Kaže da sve što je crtež, može biti i keramika kao i obrnuto.

by Katarina Ilišković20.10.20202 min read

Šta za tebe znači keramika/skulptura, a šta crtež?

Keramika je za mene nešto nežno, toplo, meko, živo, krhko, tanano, taktilno, puderasto... dok je crtež neka snaga, ekspresija, mrak. Ne mogu reći da sam ih u radu ikad gledala kao individualne, ako ne u realizaciji onda svakako u ideji. Sve što je crtež može biti i keramika, a i obrnuto.

Na čemu trenutno radiš?

Volim da uporedo obrađujem jednu temu kroz više medija, a trenutno radim na seriji crteža i porcelanskih skulpura pod nazivom "Duhovno utočište". Tu sam se nekako najviše i zadržala.

Na koji način istražuješ pomenutu temu i podkrepljuješ je informacijama kako bi posmatrač shvatio rad?

Dok istražujem temu trudim se da stvari imenujem i time im dajem značaj - kroz naziv dajem informacije mimo samog vizuelnog doživljaja. Istraživajući stvari vezane za prošlu temu kojom sam se bavila sam prirodno došla do ove. Možda je ovo polje gde se osećam najudobnije i gde imam još mnogo toga da kažem.

Kako su se promenila tvoja očekivanja i želje kada si upisala keramiku, u odnosu na danas?

Nisam imala nikakva očekivanja, tako da se nije ništa ni promenilo.

Koji ritual praktikuješ u svom radnom procesu?

Za svaki ritual važan mi je fokus na okruženje, da bude prilagođeno tome šta radim, da sam u vezi sa prostorom, stvarima koje me okružuju u tom momentu, da se maknem iz spoljnjeg okruženja i imam jasnu ideju šta radim. Za moj ritual je važno da i posle rada ostanem mislima u ideji.

Šta bi bio tvoj dream job i koje su to prepreke do istog?

Posao iz snova za mene je stvoriti nešto opipljivo i stvarno. Možda lepo, a možda upotrebno. To je keramika. Ali ako idem dalje i maštam bilo bi to svakako nešto vezano za decu, možda dečje igračke, njihovu odeću, možda ilustraciju ili knjigu. A pored toga bih se svakako bavila i nakitom. Možda bih volela da budem i parfemdžija. Nema prepreka za to, samo još uvek nisam probala.

Gorana Stojkov

@stojkovgorana

Gorana Stojkov, rođena u Nišu, 1993. godine. Učila o keramici na Fakultetu Primenjenih umetnosti. Trenutno radi na seriji crteža u formi knjige, za koje piše bajke. Voli figurine životinja, plavu boju, dobru teksturu.