Leksikon

Aleksandar Stanojevi─ç Kempa

Aleksandar Stanojevic poznatiji je kao Kempa, a jo┼í poznatiji po svojim slikarskom ekspresivno┼í─çu koloritno jakih dekonstruisanih prikaza lica. Inspirisan je ljudskom glupo┼í─çu, povr┼ínosti i primitivnosti. Njegovi prvi potezi ─Źetkicom de┼íavaju se jo┼í u osnovnoj ┼íkoli, a prekretnicu u njegovom ranom radu obele┼żava nagrada na likovnom konkursu koja mu donosi bogatstvo u velikoj koli─Źini boje i slikarskog materijala.

by Katarina Ili┼íkovi─çÔÇó07.07.2020ÔÇó2 min read

Kako te ┼żivot doveo do ─Źetkice i boja?

Sve je po─Źelo 2002. godine, kada sam u drugom razredu osnovne ┼íkole dobio nagradu na likovnom konkursu, ┼íto mi je kao nagradu obezbedilo ve─çu koli─Źinu boja i slikarskog materijala. To me je podstaklo da nastavim sa radom. Ubrzo posle toga re─Ĺale su se prve samostalne izlo┼żbe i nagrade.

Da li si pedantan i uredan ili u┼żiva┼í u neredu?

Izvan ateljea (u stanu) u┼żivam u redu, a u ateljeu u┼żivam u neredu. Pod tim mislim da su mi radovi uvekpo podu jer tu imam najbolji pregled ┼íta sam uradio. Trenutno radim na instalacijama i slikama na kojeapliciram razli─Źite predmete koje oko sebe pronalazim, tako da mi atelje trenutno li─Źi na smetli┼íte.

Nešto sto pokušavaš da promeniš kod sebe?

Pokušavam da budem odgovorniji i malo manje ambiciozan.

A zbog ─Źega si jako ponosan na sebe?

Ponosan sam na sebe ┼íto predan i anga┼żovan i posve─çen. Tako─Ĺe sam ponosan na sve dosada┼ínje uspehe od kojih posebno izdvajam mentorski rad na ─Ĺa─Źkoj likovnoj koloniji u Grzi, koju pose─çujem kao u─Źenik od 2006. godine, a kao predava─Ź od 2017. godine.

Koji su motivi i teme koji te opsedaju u toku stvaranja?

Teme i motivi na slikama odnose se na psihi─Źki razvoj osobe (mene), odrastanje, kao i one izopa─Źene strane li─Źnosti. Inspiri┼íe me ljudska glupost, povr┼ínost, nepravda i primitivnost.

Kako se ose─ça┼í kada posmatra┼í svoje radove posle odre─Ĺenog vremena?

U┼żivam u posmatranju radova. Ose─çam se ponosno, a pogotovo kada ih ugledam na galerijskom zidu. Moj pristup radu je specifi─Źan. Kada radim, radim obi─Źno u serijama (oko 10 formata istovremeno) i svakodnevno im se vra─çam, doslikavam, tako da po zavr┼íetku uvek bude ne┼íto sa ─Źim sam zadovoljan. ─îesto se de┼íava da jedna serija sadr┼żi vi┼íe razli─Źitih pristupa ┼íto je posledica te hiperprodukcije i brzog slikanja.

Aleksandar Stanojevi─ç Kempa

@kempa035

Stanojevi─ç Aleksandar ro─Ĺen je 27.12. 1992. u Para─çinu, Srbija. Zavr┼íio je Akademiju umetnosti u Novom Sadu, likovni departman - odsek slikarstvo, na klasi prof. Bosiljke Zirojevi─ç. Trenutno je na master studijama slikarstva na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Zirojevi─ç. Boravio je u rezidencijalnom projektu Summer Academy of Fine Arts, Salzburg, Austrija 2015. godine, kao i na razmeni studenata (ERASMUS PROGRAM), Facultad de Bellas Artes, Alonso Cano, Universidad de Granada, Granada, ┼ápanija 2017. godine.Od 2017. godine postaje mentor i likovni pedagog ÔÇť─Éa─Źke likovne kolonijeÔÇŁ na Grzi, Para─çin. ┼Żivi i radi (stvara) u Novom Sadu. Do sada je imao 12 samostalnih izlo┼żbi i u─Źestvovao je na mnogim grupnim izlo┼żbama. Dobitnik je prve nagrade 44.ÔÇŁPALETA MLADIHÔÇŁ, Likovna galerija Kulturnog centra Vrbas.

Social: