Leksikon

Aleksandar Jovanović

Grafički i Type dizajner. Diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti na smeru za Grafički dizajn. Trenutno na master studijama na istom smeru. Živi i radi u Beogradu.

by Katarina Ilišković15.04.20202 min read

Stvar koja momentalno može da te oraspolozi?

Nekako sam, čini mi se, naštelovao mindset na pozitivno, potpuno svestan da neće sve uvek biti onako kako smo zamislili. Dok šetam na primer, uhvatim sebe kako mi se u trenutku kada ugledam neki bračni par u poznijim godinama dok nasmejani uz razgovor lagano koračaju, držeći se za ruke (kao da svima poručuju - Opušteno, čemu žurba? Biće sve ok!) momentalno stvori osmeh na licu i ispuni me neka pozitivna energija.

Kad se rodila ljubav prema tipografiji?

Prve varnice, iako tada toga nisam bio svestan, pale su u srednjoj školi kada sam sa drugarom iz klupe počeo da crtam grafite, u tom proces iznova i iznova smišljaš nove oblike slova za svoj potpis koji treba da te predstavi, što je meni bilo prezabavno, jer ti sliku o sebi stvaraš kroz slova.

Onda sam na faksu koketirao sa kaligrafijom sve do treće godine kada sam se sa dolaskom Jane Oršolić kao profesora na predmetu Pismo i nezaobilazne spone između mene i tipografije, potpuno prepustio procesu. Jana svojim stavom, entuzijazmom, pristupom i posvećenošču definitivno upakuje predmet Pismo u poklon koji ne može da ti se ne dopadne, a kod mene se kao posledica nekako organski uz sve to rodila i srasla sa mnom i ljubav prema slovima.

Šta iznova odlažeš da uradiš?

Da počnem ponovo redovno da treniram :D

U šta veruješ?

Sve će na kraju, kako god bilo, biti baš onako kako treba.

Omiljeno slovo koje ti nikad ne dosadi da dizajniraš?

Trenutno mislim da mi slova nikako ne mogu dosaditi. Ne može da dosadi nešto što iznova zna da te iznenadi, da ti ulepša dan ili da te namuči, takva je ljubav. A omiljeno slovo mi je već neko vreme malo slovo a.

Da nisam čovek voleo bih da budem...

Duh.

Aleksandar Jovanović

@a1vano

Grafički i Type dizajner. Diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti na smeru za Grafički dizajn. Trenutno na master studijama na istom smeru. Živi i radi u Beogradu.

Social: